Uloga lokalne politike

U organizaciji HDZ-a 1990, a uz podršku Konrad Adenauer Stiftung, u Tomislavgradu je ovog vikenda održan seminar na temu Uloga lokalne politike. Članovima HDZ 1990 svoje predavanje o vlastitim iskustvima vođenja lokalne politike održao je Sven Petke, novoimenovani direktor Predstavništva za Bosnu i Hercegovinu Zaklade Konrad Adenauer. 
Na seminaru je svoja iskustva prezentirao i glavni tajnik HDZ-a 1990, Ivica Gašpar. Prilikom razmjene iskustava sa sudionicima seminara postavljena su mnogobrojna pitanja vezana za ulogu Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, njemačke vanjske politike i politike proširenja Europske unije. Naglašena je potreba za kvalitetnom suradnjom političkih predstavnika svih razina vlasti kako bi se uz što manje troškove lokalne razine realizirali projekti od iznimne važnosti za lokalne sredine, poput obnove škola, te izgradnje ostale infrastrukture. Uloga lokalnog zastupnika u ovom slučaju predstavlja poveznicu između stanovništva i njihovih potreba s jedne strane, i viših razina vlasti kao izvorom za financiranje tih projekata s druge strane.


Naglašena je potreba iskrenijeg pristupa političara prema biračima, aktivnog djelovanja na poboljšanju životnih uvjeta i suradnje sa svim političkim opcijama s ciljem ostvarivanja političkih i gospodarskih ciljeva. U svome predavanju, Sven Petke, direktor Predstavništva Zaklade Konrad Adenauer naglasio je njemačku izreku “prvo država, pa onda stranka”, što se u našem slučaju može prevesti u “prvo narod, pa onda stranka”.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar