Uzdol – Tužna 25 obljetnica zločina bez kazne

Skrušeno u tišini i molitvi za sve nevine žrtve na Uzdolu obilježena je još jedna tužna obljetnica. S krunicom u ruci, suznih očiju  s bolom u srcu i danas su se okupili članovi obitelji, prijatelji, branitelji.

Uzdol je prije 25 godina osvanuo u krvi i plamenu. Činilo se kao da je to sudnji dan. Pucnjava, krv, plamen, i jauci su odjekivali  uzdolskom suznom dolinom.  I kada je tišina na Uzdolu kao da se u daljini čuju zapomaganja djece, majki i staraca. Vrijeme prolazi, a ta teška sjećanja nikada nće proći. Moli se Boga za snagu oprosta i pogleda u budućnost.

Današnje obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom središtu. Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata, općine Prozor-Rama, Vojske BiH, političkih stranka, izaslanstvo predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, izaslanstvo 4. gardijske brigade HV-a iz Splita i udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz RH.

Misu u 11 sati predvodio je vojni ordinarij u BiH msgr. dr. Tomo Vukšić. 

I nakon još jedne obljetnice postavljaju se ista pitanja. Dokle će ove nevine žrtve čekati na malo pravde? Hoće li nalogodavci i izravni izvršitelji ostati nekažnjeni?

Zato je s pravom veliko pitanje zašto četvrt stoljeća od pokolja na Uzdolu, kada se htjelo zamaknuti cijelo jedno selo, počinitelji nisu procesuirani.

Bez procesuiranja zločina i zločinaca, i pomoći viših razina vlasti budućnosti za Uzdol nema. Nakon fizičkog smaknuća, ono što bi moglo dokrajčiti Uzdol je ekonomsko smaknuće. Samo općina Prozor-Rama vodi brigu o Uzdolu. Kako  županija vodi računa o Uzdolu i njegovim žrtvama pokazala je podjela lovišta.  Jer za Uzdol odavno više razine nije briga, a predstavnici vlasti ovdje dođu jednom godišnje – da se uslikaju.

Izaslanstvo Koalicije Hrvatsko zajedništvo predvođeno Ilijom Cvitanovićem, voditeljem Koalicije , dr. Diana Zelenika, kandidatkinjom za člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda na listopadskim izborima, Nikolom Ragužem i Miljenkom Milošem, predsjednicima HSP-a i UHSP koje su članice Koalicije poklonilo se nevinim žrtvama Uzdola uz obećanje da kada uđu u vlast borit će se da se nalogodavci i izvršitelji ovog krvavog zločina privedu licu pravde. 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar