Vapaj Udruga prognanih Hrvata u RS-u

U povodu Svjetskoga dana ljudskih prava 10. prosinca održan je Sabor Udruga prognanih Hrvata na kojemu se raspravljalo o pravima prognanika i što učiniti da Hrvati ostanu u prostoru današnjega bh entiteta Republike Srpske. Doneseno je niz zaključaka čija bi provedba prognanicima omogućila život dostojan čovjeka na njihovim stoljetnim ognjištima, na vjekovnim korijenima.

U ime svih onih koji trpe i pate zbog nemogućnosti ostvarenja temeljnih ljudskih prava i sloboda uslijed njihova kontinuiranog i raširenog kršenja diljem cijelog teritorija BiH oglasila se Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH koja već dva desetljeća prati stanje ljudskih prava u BiH.

Komisija podsjeća da je i Bosna i Hercegovina potpisnica Opće deklaracije o ljudskim pravima čime se obvezala na djelotvornu primjenu u zaštiti ljudskih prava na području svoje jurisdikcije. Također, upozoravaju da današnji zemljopisni, društveni, politički, kulturni, vjerski i sigurnosno-pravni prostor obiluje brojnim primjerima nepoštivanja, zanemarivanja i kršenja mnogih ljudskih prava.

HDZ 1990 podržava rad Udruga prognanih Hrvata i stavlja se na raspolaganje ukoliko trebaju pomoć pri rješavanju svojih problema, pri tom naglašavajući kako imamo svoje zastupnike u Vijeću naroda RS-a kojima je osnovna zadaća borba za povratak prognanika i poštivanje njihovih ljudskih prava, prava na dom, prava na posao i život dostojan čovjeka da sa svojim obiteljima mogu živjeti na svojim stoljetnim ognjištima gdje su kroz stoljeća živjeli njihovi preci u nadi da će sutra svoj dom graditi njihova djeca nastavljajući kulturu i tradiciju Hrvata.

Prognanici ne traže ništa što im zakonom ne pripada, traže svoja prava i u tomu ih treba poduprijeti, kako su naveli u svojim zaključcima sa Sabora Udruga prognanih Hrvata, traže ono što srpski narod u Republici Hrvatskoj ima, pravo na dom, vjeru, pismo, jezik i kulturu i u tomu im HDZ 1990 daje punu potporu uz obećanje da će se boriti za povratak prognanika na svoja ognjišta u Republici Srpskoj i poziva sve hrvatske stranke u BiH da se zauzmu za prava svog narod, jer previše je vremena prošlo, a premalo je učinjeno zahvaljujući pogrešnim politikama onih koji su sustavno osobne interese stavljali ispred općih obećavajući pred svake izbore sve, a ne čineći ništa do sljedećih. Krajnje je vrijeme za potpuni politički zaokret u političkom predstavljanju Hrvata u manjem BH entitetu.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar