Visoko izaslanstvo Hrvatskog sabora posjetilo općinu Odžak

U sklopu dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini jučer je tijekom poslijepodneva općinu Odžak posjetilo visoko izaslanstvo Sabora Republike Hrvatske predvođeno g. Josipom Lekom, predsjednikom Hrvatskoga sabora.

Tijekom prvog dijela posjeta, službeno izaslanstvo Hrvatskoga sabora dočekali su i primili  predstavnici lokalne vlasti predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća općine Odžak, g. Perom Radićem. Na sastanku koji je održan u dvorani za sastanke Hotela „Euro“ najviše je bilo govora o trenutnom gospodarskom i demografskom stanju u općini Odžak. Moglo se čuti da se povratnička i ratom opustošena općina Odžak, nažalost, svrstala u red slabo razvijenih općina te da nema razvijeno gospodarstvo niti iskorišten poljoprivredni potencijal. Za posljedicu teškog gospodarskog stanja imamo demografski deficit i stalna iseljavanja mladih obitelji iz ovih pitomih krajeva. Gospodarski oporavak ovog prostora  jedino je moguć uz investicije i dolazak inozemnog kapitala. Predsjednik Hrvatskoga sabora, g. Josip Leko, je od strane izaslanstva lokalne vlasti upoznat s mogućnostima ulaganja u poduzetničku zonu općine Odžak i o značaju takvih investicija za žitelje općine Odžak. Također se razgovaralo modelima prekogranične suradnje, izgradnji koridora V c i mosta na rijeci Savi.

 U drugom dijelu posjeta Predsjednik Hrvatskoga sabora sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice općine Odžak. Tom sastanku, pored predstavnika lokalne vlasti, pridružili su se mnogobrojni predstavnici iz društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Na susretu predstavnika hrvatske zajednice općine Odžak i Predsjednika Hrvatskoga sabora s njegovim izaslanstvom,  u ugodnom i prijateljskom ozračju, vođeni su razgovori o trenutnom stanju u Općini, problemima s kojima se Hrvati ovoga kraja susreću, o nadanjima i očekivanjima, te o mogućim rješenjima. I na ovom sastanku najviše pažnje je posvećeno teškom demografskom položaju i problemu iseljavanja Hrvata iz Posavine, a posebno iz općine Odžak.  Govorilo se i o značaju usluga zdravstva i školstva koje Hrvati Bosanske Posavine konzumiraju u Republici Hrvatskoj.

Ono što svakako ohrabruje Hrvate općine Odžak jest razumijevanje Predsjednika Sabora za položaj u kojem se nalazimo i njegova potpora u zajedničkim nastojanjima da se privuku investitori iz Republike Hrvatske. Na lokalnoj vlasti je da pripremi programe ulaganja i ponudi ih investitorima. Podršku u tom smjeru pružio je i veleposlanik RH u BiH mr. sc. Ivan Del Vechio, kao i g. Ivo Jelušić, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora.

 Na samom kraju posjeta predsjednik Općinskog vijeća, g  Pero Radić,  uručio je prigodne poklone predsjedniku Hrvatskoga sabora, g. Josipu Leki i svim članovima službenog izaslanstva Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Vijeća je, pozdravljajući visoko izaslanstvo, naglasio kako mu je bila iznimna čast i zadovoljstvo biti domaćinom ispred općine Odžak i hrvatske zajednice na ovom povijesnom susretu. Posjet je to najvišeg ranga u novijoj povijesti općine Odžak. Gospodin Radić je tom prilikom kazao kako je počašćen što je u prilici, kao predsjednik malog općinskog parlamenta, ugostiti i pozdraviti predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela Republike Hrvatske. Zahvalio je Predsjedniku Hrvatskoga sabora  i njegovom izaslanstvu na riječima ohrabrenja te na svemu što su dosad poduzeli i što će ubuduće  poduzimati kako bi Hrvati ostali i opstali na svojoj rodnoj grudi.

leko2

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar