Zahtijevamo rekonstrukciju Vlade Županije Posavske

Nakon četiri mjeseca nerada, u utorak 24. studenog 2015. godine sazvana je Skupština Županije Posavske, zakonodavno i najviše tijelo vlasti u Županiji Posavskoj.

Skupština je sazvana u okolnostima kada je dobila najlošiju ocjenu rada i najlošiji rezultat u odnosu na sve ostale institucije zakonodavne vlasti u zemlji dok su rezultati rada Vlade Županije Posavske umjesto očekivanog povećanja intenziteta rada i produktivnosti obilježeni ocjenom da je uz nizak intenzitet rada i produktivnosti, realno stanje još i gore (CCI, Rezultati rada Vlade i Skupštine Posavske županije, I-IX. 2015.g.).

U pokušaju obrazloženja ovako izuzetno lošeg stanja, predsjednik Skupštine Županije Posavske gosp. Joso Marković iznio je zaprepašćujuću konstataciju da Vlada Županije Posavske blokira rad Skupštine Županije Posavske, da predsjednik Vlade stavlja Skupštinu ispod razine koja joj je Ustavom propisana, da Vlada dovodi u pitanje legitimitet čelništva Skupštine, da Vlada ne provodi odluke Skupštine te da apelira na Vladu da se ponaša sukladno Ustavu Županije Posavske.

U situaciji takve konfuzije, nesuradnje, međusobnog isključivanja i neuvažavanja najviših tijela županije i njihovih čelnih ljudi, koja je rezultirala neradom i urušavanje sustava vlasti, najveću štetu trpe građani Županije Posavske.

Evidentno je da je došlo velikih sukoba unutar vladajuće većine i neslaganja s partnerima u vlasti. Kako građani Županije Posavske ne bi bili taoci nerada i sukoba unutar vladajuće većine i njihovih partnera HSPBiH i SDA, na zasjedanju skupštine zastupnik Željko Josić ispred kluba HDZ1990 zatražio je rekonstrukciju Vlade Županije Posavske, budući da za svoj rad odnosno nerad Vlada izravno odgovara Skupštini Županije Posavske.

Nadalje, koliko se vladajuća većina predvođena HDZ-om BiH i HSP-om BiH otuđila od naroda, pokazuje žestoko odbijanje uvrštavanja na dnevni red prijedloga točke dnevnog reda HDZ-a1990 kojim bi se uskratila potpora predstavnika Županije Posavske u federalnim tijelima prilikom glasovanja o federalnom proračunu za narednu godinu ukoliko u njemu ne budu predviđena financijska sredstva za Županiju Posavsku u iznosu od najmanje 5.000.000 KM. Vladajuća većina, koja je, da se ne zaboravi, sastavljena neviđenom političkom korupcijom, pokazala je da ipak u nečemu složna: i to u sluganstvu i pokorništvu prema moćnicima čija je politika opustošila Bosansku Posavinu i Županiju Posavsku.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar