Zastupnici HDZ-a1990 na Saboru Županije Središnja Bosna podnijeli inicijativu za pomoć mladima kako bi se smanjilo iseljavanje

Jučer je održana 21. sjednica Sabora ŽSB na kojoj je zastupnik HDZ 1990, Anto Bilić uputio zastupničko pitanje vezano za otvaranje Ureda za Europske integracije u SBŽ, a koji se trebao otvoriti na inicijativu Kluba zastupnika HDZ1990. Anto Bilić je napomenuo i to da su već dvije godine u proračunu predviđena sredstva za funkcioniranje tog Ureda, ali on još nije otvoren. Otvaranje ureda je planirano i sredstva za funkcioniranje i plaće zaposlenih su predviđeni u proračunu.
Također zastupnica HDZ 1990, Mateja Gadža uputila je zastupničko pitanje Vladi ŽSB :
“Prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u posljednje tri godine BiH je napustilo oko 90 tisuća građana. Iako nemamo službene podatke o broju stanovnika koji su odselili iz ŽSB posljednjih godina, zasigurno se radi o tisućama obitelji.
Zanima me što Vlada ŽSB čini i koje mjere provodi kako bi se zaustavilo masovno iseljavanje uglavnom mladih osoba. Ako se provode određene mjere i programi, koji su to? Ukoliko se ne provode, planiraju li se provoditi u budućem vremenu kako bi se poticalo samozapošljavanje osoba u ŽSB i smanjilo iseljavanje stanovništva?”

Zastupnica Gadža je podnijela i inicijativu za uvođenje programa pomoći mladim osobama sa područja Županije Središnja Bosna pri kupovini njihove prve stambene nekretnine.
Po uzoru na druge županije koji ovakve programe već provode, pomoć se može pružati kroz subvencioniranje dijela kamate na stambene kredite ili kroz oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretninama prilikom kupovine prve stambene nekretnine.
Program pomoći pri stambenom zbrinjavanju mladih odnosio bi se na kupovinu stana ili kuće, izgradnju kuće, rekonstrukciju ili adaptaciju stambenog prostora.
Ovim programom mladima bi se pomoglo pri otplati skupih stambenih kredita, jer su kamate na kredite u našoj zemlji jako visoke i ponukalo bi mlade osobe na osamostaljenje od roditelja. Također, ovom mjerom bi se utjecalo na smanjenje broja mladih osoba koji iseljavaju iz ŽSB u zemlje Zapadne Europe.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar