Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta: Gradonačelniče ne ignorirajte većinu iz jednog konstitutivnoga naroda

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, g.Siniša Milić, u  obraćanju za medije od 10.2. o.g.,  iznio je niz neobičnih  stavova te nemalo zbunio javnost. Jedan od navoda je da trenutna većina funkcionira u tehničkom mandatu, ali funkcionira.

Priopćenjem za javnost oglasili su se zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH: Tomislav Stjepanović, Ivan Krndelj i Pejo Mendeš u kojemu navode:

Gospodine gradonačelniče;  Je li to znači da ste i Vi gradonačelnik i Vlada koju predstavljate u tehničkom madatu te da građani Brčko distrikta BiH do kraja Vašeg mandata mogu očekivati samo tehničke odluke koje su nužne samo za minimalno funkcioniranje Brčko distrikta BiH? Hoćete li dopustiti da oko 83 000 građana  Brčko distrikta BiH bude talac opstanka trenutne većine i nasilnog održavanja u vlasti interesne skupine predvođene vrhom HDZ-a Brčko distrikta BiH? Jesu li nam  građani dali mandat da im služimo i gradimo Brčko distrikt kao prosperitetnu zajednicu ili ste se odlučili raditi samo  za svoje potrebe i trajno očuvanje svojih dobro plaćenih  pozicija?

Hoćete li do kraja mandata oporbu u Skupštini Brčko distrikta BiH pozivati na slovo Statuta, zakone Brčko distrikta BiH i Poslovnik o radu Skupštine, a da isto vladajuća većina slobodno krši bez da ikomu treba polagati račune?

Rekli ste i da nema bojazni da će trenutna dešavanja uticati na donošenje proračuna iako, kao dobar pravnik, dobro znate da to nije tako, te da se za dobro funkcioniranje Brčko distrikta BiH moraju uvažavati prava i interesi svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina, te da je i sam Statut Brčko distrikta BiH definirao zabranu preglasavanja konstitutivnih naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Moramo Vas podsjetiti da mi, većina zastupnika iz reda hrvatskog naroda, dole potpisani, nudimo suradnju u interesu građana Brčko distrikta BiH a nažalost, prihvatajući manjinu iz reda hrvatskog naroda, svjesno ulazite u problem i ignorirate većinu iz reda hrvatskog naroda.

Vi ste u ovoj situaciji prvi i najodgovorniji čovjek u vlasti Brčko distrikta BiH i poznajemo Vas kao kvalitetnu osobu, ali upozoravamo da ne podliježete snažnim pritiscima interesne skupine i ne ulazite u političku avanturu koja može imati ozbiljne posljedice po građane Brčko distrikta BiH i funkcioniranje institucija Brčko distrikta BiH, stoji u priopćenju kojega potpisuju zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH: Tomislav Stjepanović, Ivan Krndelj i Pejo Mendeš.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar