Zastupničko pitanje dr. Diane Zelenika ministrici za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH

Dr. Diana Zelenika danas je u  Zastupničkom domu  Parlamentarne skupštine BiH postavila zastupničko pitanje koje prenosimo u cijelosti.

U zadnje vrijeme  mnogi se pozivaju na  izvorni Dayton-ski mirovni sporazum i Ustav proistekao iz njega, pa sam stoga upozorila na njegovo nepoštivanje i kršenje Ustava BiH i ljudskih prava. U tom kontekstu postavila sam zastupničko pitanje ministrici za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH, naglašava dr. Zelenika i pita:

1. Što mislite učiniti da bi se zaustavila sustavna majorizacija pripadnika Hrvatskog naroda u
FBiH u sferi jednakopravnosti zapošljavanja u federalnim ministarstvima kao i neravnopravna raspodjela proračunskoga novca iz tih ministarstava koja prema popisu pučanstva iz 1991. mora biti u omjeru 1:2,3 u svim segmentima, (prema popisu pučanstva iz 1991 broj Bošnjaka je bio u postocima 52,09%, dok je broj Hrvata bio 22,13%), čime se sustavno krše odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma, Europskih konvencija o ljudskim pravima u pogledu diskriminacije te Ustava BiH koji jamči jednakopravnost svih državljana BiH.

Službeni podaci o majorizaciji hrvatskog naroda u navednim oblastima se daju lako utvrditi uvidom u broj uposlenih pripadnika Hrvatskog iBošnjačkog naroda u svim ministarstvima FBiH, kao i uvid u raspodjelu proračunskoga novca što se posebno odnosi na Federalno ministarstvo Branitelja i raspodjelu novca tog ministarstva komponenti Armije BiH i komponenti HVO-a. Prema mojim spoznajama taj omjer je 88:12 % u korist Bošnjačke komponente.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar