Zdenko Andabak, bivši časnik HVO-a oslobođen svih optužbi za ratni zločin

Sud BiH je danas, nakon više od dvije godine suđenja, izrekao oslobađajuću presudu Zdenku Andabaku, bivšem časniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO)  kojom ga je  oslobodio optužbi za ratni zločin počinjen 1993. godine u livanjskom selu Grborezi.

Sudsko vijeće Suda BiH kojm je predsjedavala sutkinja Željka Marenić izreklo je danas oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice Zdenku Andabaku, koji se optužnicom teretio za ratni zločin počinjen 1993. godine u livanjskom selu Grborezi, kada su ubijene dvije osobe, a jedna ranjena.

Andabak je tijekom rata u BiH bio na dužnosti pomoćnika načelnika uprave vojne policije HVO za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina te je zapovijedao jurišnom bojnom vojne policije.

Optužnica podignuta 2014. godine  teretila ga je da je u tom svojstvu tijekom 1993. godine postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Izravno je okrivljen za zlostavljanja i ubojstva civila srpske nacionalnosti s područja Livna. Današnjom presudom oslobođen je po svim točkama optužnice.

“Pravda je pobijedila”- kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 naglasivši kako će današnja presuda kojom je Zdenko Andabak oslobođen po svim točkama optužnice  vratiti povjerenje u pravosudni sustav BiH.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar