Zelenika: Jesam za promjene, ali ne kozmetičke

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jučer, 3.2., raspravljao o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o prijedlogu Zakona o Ustavnom sudu BiH, kojeg su predložili zastupnici SNSD-a i SDS-a.

Dr. Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 kazala je kako institucija Ustavnog suda nije sporna, niti sastav istog; zastupljena su sva tri konstutativna naroda, zastupljena je međunarodna zajednica.

„Sporna je „jedino“ neprovedba odluka Ustavog suda“, kazala je Zelenika, te je ovakvu praksu ocjenila skandaloznom, katastrofalnom i neustavnom, ukazujući na upitnost pravne države.

„Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i Ustavnom sudu, su potrebna pravednija i funkcionalnija rješenja, budući kako postojećim nije zadovoljena niti jedna strana; ponajmanje hrvatska, bošnjačka, a najnovijim političkim incijativama u Grahovu i Glamoču, vidimo niti srpska“, kazala je dr. Zelenika, ocjenivši dati prijedlog Zakona o Ustavnom sudu parcijalnim rješenjem koji neće relaksirati situaciju i stvoriti ozračje pravnog sustava. „Jesam za promjene, ali ne za površne i kozmetičke, kakve su ovdje ponuđene“, kazala je dr. Zelenika, obrazlažući suzdržan stav HDZ-a 1990.

Dr. Zelenika je ukazala na propuste u vođenju sjednice, kada je predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH, Borjana Krišto, dala mogućnost makijavelističkoj i neustavnoj retorici zastupnicima SNSD-a, protkanu prijetećim parolama o održavanju referenduma o odcjepljenju Republike Srpske, a nju kao zastupnicu hrvatskog naroda prekinula u prethodbno citiranom dijelu izlaganja o nezadovoljstvu srpskog naroda u Federaciji BiH.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar