Zelenika: Namjeravam voditi HDZ 1990!

Izborni sabor HDZ-a 1990. najavljen za proljeće, a osim kandidature koju je javno objavio v.d. predsjednika stranke Ilija Cvitanović, sada je već sigurno da će to učiniti i dr. Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.
S njom smo razgovarali o kandidaturi, planovima, odnosima na hrvatskoj političkoj sceni.

Jesu li očne informacije da ćete biti kandidatkinja za predsjednicu stranke?
Da, točne su! Moram istaći, najprije sam bila zatečena težinom zdravstvenog stanja gospodina Raguža, a onda i njegovim odstupanjem sa mjesta predsjednika stranke. Ponavljam, da nisam ni u primisli imala da bi se takvo što moglo dogoditi, ali kao liječnica uvijek zdravlje stavljam na prvo mjesto, pa i tu odluku prihvaćam. Zvanična objava iz stranke o tom potezu gospodina Raguža, ustvari je prouzrokovala nešto što me zbunilo.
Naime, istovremeno sam bila okupirana pozivima stranačkih kolega koji su iskazali želju da se kandidiram ili kako mnogi rekoše preuzmem stranku. Jednako tako sa tim pozivima uslijedili su i pozivi nestranačkih prijatelja, političara, gospodarstvenika, jednom riječju građana, sa porukama potpore. Dugo sam promišljala i odlučila, mogu i namjeravam voditi HDZ1990!

Predsjednik stranke Martin Raguž se povukao zbog zdravstvenih razloga, ali bilo je i informacija da se navodno pripremala njegova smjena. Je li to točno?
Za dva mjeseca slavimo 10 godina stranke. Deset teških i turbulentnih godina, kroz stranku su prošli mnogi ljudi, ostavili ovakav ili onakav trag, mnoge smo cijenili i ocijenili na stranačkim tijelima, njihove odlaske doživjeli kao gubitak, a neki su bili ili jesu i sada izloženi, kako stranačkom, jednako tako i sudu naroda. Što da vam kažem, u životu kao i na filmu, ima dosta statista i epizodista, negativaca i pozitivaca, pa kada je tako nadam se da će i u ovoj našoj stranci pozitivac ili pozitivci biti glavni junaci, a ti u filmu uvijek pobjeđuju !
Nisam nazočila, jer nisam niti bila pozvana na sjednici Predsjedništva stranke koja je održana u Rami, a na kojoj je izglasana želja za ostavkom ili smjenom predsjednika, napominjem, koji je u to vrijeme bio na liječenju. Mogu samo pitati odgovorne, zašto nisam bila pozvana? Sve poslije toga se uklapa u Statutom predviđenu stranačku proceduru. Imamo privremenog predsjednika i tajništvo, imamo tijela stranke koja moraju ispoštovati Statutarnu proceduru za unutarstranačke izbore.

Vjerujete li u uspjeh i korektno izborno natjecanje?
Naravno, da vjerujem u korektne izbore, ni jednog trenutka ne sumnjam da će tajništvo stranke ispoštovati pravo na demokratičnost svih kandidata i da će biti jednak i neutralan servis svim kandidatima. Naravno da ih i ovim putem upozoravam da su u nezavidnoj situaciji i pod posebnom lupom objektivnosti, poglavito zbog činjenice što je jedan od kandidata za predsjednika sadašnji v.d.predsjenik Cvitanović. Svi kapaciteti stranke moraju biti svim kandidatima ravnopravno na raspolaganju, rekla sam ne sumnjam da hoće!

Zašto vjerujem u uspjeh?
Pa kolege u stranci su me, uvijek delegirale na parlamentarnim izborima i kao takva, kandidatkinja u ime stranke uvijek sam od građana birana. Moji javni istupi, a poglavito rad u ime i ispred stranke je bio značajan i primijećen. Obrazovanje koje imam, doktor znanosti sam, trenutno je u stranci najveće, srećom nisam jedina. Kroz profesiju interniste kardiologa sa iskustvom od 25 godina,  mislim da sam se u potpunosti dala građanima kao pacijentima, jer kroz moj odjel i ordinaciju su prošle i prolaze desetine tisuća ljudi. Eto na tome temeljim svoj optimizam.

 Što se može očekivati od HDZ-a 1990 pod vodstvom dr. Diane Zelenika?
Najprije ćete upoznati pravu stranačku demokraciju, ukinuti ću Balkanski sindrom gdje su stranke “društvo jednog lica”. Bit ću prva među jednakima, uvesti ću instituciju kolektivnog odlučivanja i kolektivne odgovornost. Stranka smo stručnih i sposobnih članova, bez  kompleksa “dragog vođe”, najboljima u struci ću omogućiti da stavove i ciljeve, koje su osobno kreirali, u ime stanke prezentiraju na najvišem društvenom nivou. Geslo “sposobni a ne podobni” će biti jedini kriterij za poziciju u stranci i u ime stranke. Naravno, stranka u svom političkom izričaju, ostaje vjerna hrvatskom  narodu u BiH, a svoju poziciju isključivo vidi u desnom centru, nacionalnih stranaka.

Što to znači u odnosu na HNS ?
Mi smo kao hrvatska stranka jedna od osnivača Hrvatskog narodnog sabora, i tu nema nikakvih dilema, naše prisustvo i članstvo u toj najvećoj i najvažnijoj instituciji hrvatskog naroda u BiH je neupitno. Moram reći i slijedeće, nismo zadovoljni radom i odnosom snaga u HNS-u. Borit ćemo se i izboriti, za sve demokratske principe, HNS ne smije biti eksponent samo jedne stanke, poglavito ne politički servis samo jednog čovjeka, to je nedopustivo, vidjet ćete uspjet ćemo. Uspjet ćemo i u namjeri da HNS blagovremeno i kvalitetno reagira na sva društvena i politička događanja, kalkulirajući samo želju i potrebu hrvatskog naroda, bilo da se radi o problemima raseljenih i prognanih od Posavine do Sarajeva ili Srednje Bosne do Trebinja! Tu HNS ima svetu obvezu, a da ne govorim o obvezi zaštite istine o Domovinskom ratu i pripadnika HVO-a općenito. Mnogo toga ima za korekciju u HNS-u, mi smo tu i spremni smo na sve utjecati.

Nezaobilazno pitanje je odnos dva HDZ-a?
S punim pravom se osjećam jednom od osnivača HDZ-a BiH ili da kažem da sam član od njegova osnutka. Trebam li podsjetiti da čelni ljudi današnjeg HDZ-a BiH, svoje članstvo u toj stranci vezuju za neke poslijeratne godine. Naravno da je to svima znano, jednako je poznata činjenica da je HDZ1990 nastao upravo kao odgovor na neslaganje sa onima koji su stranku preuzeli u nekim poslijeratnim godinama. I moj odlazak iz HDZ-a BiH, uz političke razloge bio je vezan i za nedostatak demokracije u relacijama sa nekim ljudima iz tadašnjeg, nažalost i sadašnjeg vodstva te stranke. HNS i Statuti oba HDZ-a, kao i ogroman broj članstva potvrđuju da je riječ od dvije programski slične stranke, sa identičnim interesom u korist kvalitete života Hrvata u BiH. Znači preko HNS-a smo partneri zajedničkih nacionalnih interesa, uvjerena sam da će demokratska načela pobijediti i unutar rukovodnih struktura dvije stanke, a to će onda biti ogromna korist Hrvatima u BiH.

 Znači ništa od ujedinjenja?
Pa zar nismo ujedinjeni u HNS-u u svim nacionalnim interesima, to što ovaj čas, nismo jedinstveni, to je cijena demokracije i odgovor na jednoumlje. Mi u HDZ-u1990 prije svega imamo odgovornost prema onih 45000 Hrvata koji su na zadnjim izborima glasovali za nas, za naš program,  za našu viziju bolje ravnopravnije i sretnije BiH. Ponavljam, imamo program bolje budućnosti, sigurni smo, da će ga već na lokalnim izborima građani prepoznati, a da na sljedećim parlamentarnim, povjerenje očekujemo od duplo više glasača, naravno, ne trebam isticati iz reda hrvatskog naroda.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar