Žene HDZ-a 1990 na Međunarodnoj konferenciji „Europa i Balkan“

Žene HDZ-a 1990 sudjelovale su protekloga vikenda na Međunarodnoj konferenciji žena u organizaciji švedske zaklade Jarl Hjalmarson Foundation. Tirana je bila domaćin Druge regionalne konferencije „Europa i Balkan“na kojoj su sudjelovale žene političarke iz zemlje domaćina-Albanije, te Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova.

Razgovarano je o putu ka Europskoj uniji zemalja sudionica Konferencije, komunikaciji i uporabi društvenih mreža u političkim kampanjama, gospodarstvu, zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju, turizmu, izvozu.

Tema oko koje se većina žena složila jeste da je korupcija u zemljama Zapadnoga Balkana uzela maha i postala način življenja, te da se zajednički treba boriti protiv korupcije, kriminala, nepotizma. Kazano je i to da se sve zemlje sudionice Međunarodne konferencije imaju slične probleme od velikog stupnja nezaposlenosti, odlaska mladih obrazovanih ljudi u potrazi za egzistencijom u zemlje Europske unije, zapošljavanje prema stranačkim iskaznicama, niz problema s kojima se suočavaju u svojem okruženju žene su detektirale, navele primjere i razgovarale o mogućim rješenjima.

Sudionice su zaključile da su žene za razliku od svojih muških kolega senzibilnije, ali i odlučnije u rješavanju postojećih problema, te kako treba uvažavati njihova mišljenja i zainteresirati što više žena da aktivno sudjeluju u politici. Također, žene su naglasile da zemlje iz kojih dolaze vide u Europskoj uniji te da su spremne pripomoći svojim politčarima na putu prema EU.

Okrugli stol demokratskih stranaka sa ženskim forumima polučio je dobre rezultate.

Na koncu trodnevne konferencije političarkama su zahvalile u ime Jarl Hjalmarson Foundation Vilma Eleonora Frohlich i u ime zemlje domaćina Albana Vokshi, predsjednica žena Demokratske partije.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar