ŽO ZHŽ HDZ 1990: Svi smo jednaki, a neki JEDNAKIJI

„Svi smo jednaki – samo su neki JEDNAKIJI“, svevremenska je definicija autokratskih tortura iz čuvene Orwellove „Životinjske farme“.

Identičnu metodu i kriterije primjenjuje i HDZ-a BiH, a najnoviji slučaj zabilježen je jučer u Skupštini Zapadnohercegovačke županije.

Poslovnikom o radu, najvišeg zakonodavnog tijela ove županije, je definirano kako se izbor zastupnika u radna tijela i odbore vrši metodom zastupljenosti SVIH stranaka koje participiraju u zakonodavnoj vlasti. No, za HDZ BiH, očito, ne vrijedi 22. Članak Poslovnika o radu, pa je izbor u radna tijela i odbore vršen po principu podobnosti.

Samo one stranke koje su podržale izbor kandidata HDZ-a BiH za Dom naroda Federalnog parlamenta su dobile dio „kolača“, zadovoljivši svoje apetite pozicijama predsjednika odbora, koje im omogućavaju profesionalizaciju mandata i financiranje iz državnih jasli.

HDZ 1990, kao druga po snazi stranka Zapadnohercegovačke županije, te kao najveća opoziciona stranka, nije dobila mogućnost, iako je to pravno zajamčeno, participiranja kroz navedena radna tijela. Zanimljivo, stranke koje imaju dvostruko ili četverostruko manje zastupnika od HDZ-a 1990 su dobile tu mogućnost. Bitno je napomenuti kako se radi o strankama koje su podržale listu HDZ-a BiH za Dom naroda Federalnog parlamenta.

Makijavelističko kršenje pravnog akta najvišeg zakonodavnog tijela od strane HDZ-a BiH, vraća nas u neslavno razdoblje jednoumlja i nepoštivanja zakona.

Takav vid politikanstva, koje gubi sponu sa zakonom, teško će doprinjeti stavaranju demokratskih standarda, prosperiteta i gospodarskog razvoja naše županije. No očito je, kako je za pojedine, političko pozicioniranje važnije nego li gorući problemi sa kojima se suočavaju žitelji naše županije.

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar