Zoran Petrić: Gradska deponija Uborak je jedan u nizu prošlih, sadašnjih i budućih ekoloških i komunalnih problema

U sklopu Programskih aktivnosti, Gradski odbor HDZ1990 je analizirao ekološka pitanja i osvrnuo se na nekoliko postojećih i potencijalnih ekoloških problema grada Mostara .
Gradska deponija Uborak je jedan u nizu prošlih, sadašnjih i budućih ekoloških i komunalnih problema .
Smatramo da je jedan od glavnih problema naselja Uborak dugogodišnja bespravna individualna stambena gradnja. Ne osuđujemo ljude kojima deponija zaista predstavlja nerješiv zdravstveni, ekološki i okolišni problem, nego izvršnu gradsku vlast koja je dozvolila bespravnu gradnju na ovom lokalitetu.
Zbog zaštite zdravlja građana i zaštite gradske deponije zakonski je definiran pojas u kome nije dopuštena bilo kakva gradnja.
Zato je u najmanju ruku nelogično, pozivati se na legalnost deponije, u čijoj blizini malo koji objekat posjeduje Građevinsku dozvolu.
Bilo je samo pitanje vremena da dođe do ovakve situacije.
Smatramo da je deponiju potrebno žurno ekološki sanirati, ako su iscrpljeni svi postojeći kapaciteti i iznaći mogućnost novog zbrinjavanja gradskoga otpada. Ukoliko prostorni kapaciteti i tehnološke mogućnosti deponije nisu do kraja iscrpljeni potrebno je stanovnicima Uborka ponuditi alternativno stambeno zbrinjavanje na teret gradske administracije koja svojim djelovanjem nije, a morala je spriječiti bespravnu stambenu gradnju.
Ovaj put nećemo ulaziti u političke konotacije naseljavanja pojedinih gradskih područja.
Stanovnici grada ne mogu i ne smiju biti taoci bilo čijih parcijalnih nerješenih problema. Ne može se cijeli grad gušiti u komunalnom otpadu, tim prije, što građani, koji uredno plaćaju komunalne usluge, ničim nisu prouzrokovali probleme Uborka.
Zato mislimo da mjesto opravdanoga protesta, stanovnika Uborka, nije na vratima deponije nego na vratima Gradske uprave.
Da se problem gradske deponije počeo riješavati na vrijeme, mogla su se osigurati sredstva EU fondova za ekološko saniranje ili iznalaženje alternativnih mogućnosti. Ovaj problem se mogao i trebao riješiti na zadovoljstvo svih građana.

Potencijalni problem Grada će biti prečistač otpadnih voda i deponija sekundarnoga mulja. Ovaj put u južnoj gradskoj zoni .
Vjerovatno će se i ovaj problem odlagati dok količina mulja ne naraste do kritičnih granica i dovede do ekološke katastrofe.
Posljedica će biti dugoročno onečišćenje i zagađenje cjele okolne i podzemnih resursa pitke vode iz kojih se trenutno vrši vodoopskrba južne gradske zone i prigradskih naselja.

Nije daleko od pameti da će se mulj pokušati deponirati i u eksploatirane pješčane majdane.
Iako su u Gradskoj upravi svjesni ovoga problema, u proračunu za 2020. godinu nije predviđena niti jedna konvertibilna marka za ekološko zbrinjavanje otpadnoga mulja.
Gradski odbor HDZ-a 1990 je na javnoj raspravi prilikom prijedloga nacrta proračuna za 2020 god, tražio planiranje inicijativnih sredstava za ekološko zbrinjavanje ovoga zagađivača.
Jasno nam je da je u regiji pa i u Europskoj zajednici zbrinjavanje mulja problem, ali se urgentno moraju planirati sredstva da se ovaj problem na
vrijeme počne riješavati.
Postavljamo pitanje zastupnicima Doma naroda Parlamenta Federacije, koji usvajaju proračun, hoće li dozvoliti da i ovaj problem u Mostaru eskalira do još jedne ekološke katastrofe.
Nažalost organizacijske sposobnosti naše zakonodavne i izvršne vlasti su takve da i kad nam prijateljske zemlje, značajnim grantovima, pokušavaju pomoći da se civilizacijski približimo uljuđenoj zajednici europskih naroda, napravimo problem veći od postojećega.
Kad je počela izgradnja novoga prečistača u južnoj gradskoj zoni, bila je poznata tehnologija prečišćavanja. Tada se već znalo koju količinu otpadnog mulja će proizvoditi i da će isti trebati zbrinjavati.
Međutim, po inerciji stručne nekompetencije i infantilne političke filozofije, problem je gurnut pod tepih i ostavljen za neka druga vremena.
Hoćemo li opet čekati kritičnu populacijsku masu i naknadnu pamet i prepustiti se agoniji nestanka od malignih oboljenja i iseljavanja?

Postoji još jedan potencijalni ekološki problem za koji smatramo da trebamo ukazati građanima ovoga grada.
To je ugroženost slivnih vodnih područja Radobolje i Studenca.
Koliko je poznato neposredno prije raspada bivše države, izrađena je kvalitetna studija Zaštite slivnih područja izvorišta Radobolja, Studenac i Bošnjaci.
Tadašnje Gradsko vijeće studiju nije stiglo usvojiti. Poslijednjih godina postoji tendencija gradnje stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata u zonama primarne zaštite slivnih područja što može lako i brzo dovesti do neželjenih posljedica za izvorišta i ugroziti kvalitetnu vodoopskrbu grada.
Trenutno je sve prepušteno slučaju i savjesti investitora.

Sve su ovo razlozi zašto je gradu Mostaru urgentno potrebna nova lokalna vlast i zašto je potrebno temeljito rekonstruirati postojeću izvršnu vlast.
Neodgodivo nam trebaju novi izbori i novi ljudi.

Povjerenik GO HDZ 1990 Mostar
Zoran Petrić

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar