ZŽ HDZ 1990 na regionalnoj konferenciji u Stockholmu

Pod pokroviteljstvom Jarl Hjalmarson Foundation, u Stockholmu je 26.28. veljače 2016. održana je regionalna konferencija s ciljem međunarodne suradnje žena. Radni naziv konferencije bio je Regional Women’s Round Table Conference on „The Current European Affairs“, a sudionice su bile predstavnice političkih stranaka iz regije.

HDZ 1990 predstavljale su Mateja Gadža, zastupnica u Saboru KSB, Marija-Silva Vidović, predsjednica OO HDZ 1990 Travnik, Biljana Blaž, predsjednica M HDZ 1990 Vitez i Gordana Herceg, članica Predsjedništva Zajednice žena HDZ 1990. Na konferenciji su sudjelovale i predstavnice PDP-a, SDA, HDZ Hrvatske, VMRO-DPMNE Makedonije i LDK Kosova.

Konferenciju su činila tri modula sa aktualnim temama: Međunarodna suradnja žena, izbjeglička i migracijska kriza te korupcija.

Jedna od moderatorica modula na temu korupcije bila je Mateja Gadža koja je istaknula kako BiH godišnje zbog korupcije gubi 1,4 milijarde KM, što je gotovo 8% BDP-a. Taj novac umjesto u infrastrukturnim i razvojnim projektima završava u džepovima političkih lidera. Korupcija sprečava razvoj i napredak BiH, jedan je od najvažnijih uzroka problema u BiH.

Dok ostale susjedne zemlje prave pomake u suzbijanju korupcije, BiH stoji na mjestu. Usvojena je Strategija za borbu protiv korupcije i Akcijski plan za primjenu iste, ali nažalost, zasad su samo mrtvo slovo na papiru.

Rezultat ove konferencije je osnivanje Ženske mreže političkih stranaka sudionica koje će suradnju nastaviti i u budućnosti.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar